Matkustaminen

Matkustaminen ei ole ikinä turhaa. Jos käyttää siihen levyjen ohella kaiken liikenevän ajan ja rahan, voi sitä jo hyvällä syyllä pitää harrastuksena. Matkustaminen avaa silmät joka kerta uudelleen ja auttaa ymmärtämään paikkani maailmassa. Näytä minulle ihminen, joka matkustaa, niin minä näytän sinulle ihmisen, joka osaa kunnioittaa muita ihmisiä ja kulttuureja. Tavoitteena on ollut pitää vierailtujen valtioiden lukumäärä ikävuosien lukumäärää suurempana, vaikkakin viime aikoina on tullut palailtua parhaisiin paikkoihin uudelleen. Eteisen kaapissa on matkahylly, jolta löytyvät päiväreppu varusteineen, tarvikelaukku tilpehööreineen ja pakolliset kartat, asiakirjat sekä aikataulut. Kun näitä ei koskaan tarvitse purkaa, voi periaatteessa lähteä milloin vain, minne vain. Jos ei muuta, niin lämmittää ainakin mieltä.

Toki aina löytyy ihmisiä, joilla on jokin älyttömän hyvä syy olla lähtemättä; useimmin mainittuja taitavat olla ajan ja rahan niukkuus. Minulle ne kuitenkin ovat lähinnä tekosyitä, sillä kun käyttää liikkumiseen polkupyörää, syö pakastevihanneksia, ompelee vaatteensa itse ja jättää baarikierrokset väliin, voi välillä pakata reppunsa ja lähteä palmun alle ja kamelin viereen. Hinku päästä kauas ja pois on saanut minut mm. syömään neljä kuukautta puuroa, suorittamaan lukuisia päällekkäisiä kursseja ja tekemään 16-tuntista päivää, mutta palkintona on ollut milloin reilikortti, milloin vapaa viikko tai parhaassa tapauksessa kaksi. Asiat on yksinkertaisesti laitettava tärkeysjärjestykseen, ja elämä on valintoja. Uusi auto, uudet vaatteet ja ravintolaillat joko ruostuvat, kuluvat puhki tai unohtuvat, mutta matkustaminen on sijoitus avarampaan maailmankatsomukseen. :)

Tähän mennessä valtioita on kertynyt 36 ja pääkaupunkeja 25. Alla olevan kartan punaista aluetta pyrin kasvattamaan mahdollisuuksien mukaan. Käytännön syistä siitä on jätetty pois Neuvostoliitto (ja Venäjä, vaikka onhan se Kaliningrad toki sitä itseään), Tsekkoslovakia, Jugoslavia sekä Itä- ja Länsi-Saksa. Myös neljä Euroopan pikseliä pienempää valtiota eivät näy. Eikä Turkki, kun en ole jaksanut sitä vielä värittää. Sori.

Toivottavasti jossain vaiheessa tämä kartta jää pieneksi, sillä Afrikkaa ainakin kutkuttaa nähdä enemmänkin.

Kartta